script type="text/javascript" src="//static.blogg.se/shared/js/api.js">

Liknelsen med skedar

Allmänt, Fibromyalgi / Fibromyalgi, energi, fibrodimma, liknelse, teskedar, trött, vila, värk / Permalink / 0

Läste för ett tag sen om en kvinna som hade fått frågan av en vän om hur det är att ha fibromyalgi. 

Hon hade funderat länge på hur hon skulle svara så att hon förstod. Att bara säga att man har mycket värk, är trött, får fibrodimma och tappar ord eller helt plötsligt inte komma på någons namn man känt länge skulle va för enkelt.

Hon kom därför på liknelsen med 12 skedar.
De inom parantes är hur jag upplever de) 

Hon plockade ihop 12 skedar och gav sin vän och sa: 
Du har 12 skedar, tappa inte räkningen och glöm aldrig hur många du har i handen. Teskedarna är energin du har att förfoga över en dag. 

För med en sjukdom som fibro måste man hela tiden använda den energin väl och tänka på hur du använder den så den räcker hela dagen. Vissa dagar kanske du inte ens har 12 skedar utan kanske bara 6 att förfoga över. Endel dagar kanske du inte har någon sked.

Hon bad sin vän att beskriva sin dag.

På morgonen går hon upp och tar en dusch, klär på sig. Kvinnan tar genast ifrån henne 2 teskedar

(Med fibro är du stel på morgonen och antagligen sovit illa. Du första man gör är att ta 2 665 mg alvedon och en diclofenac. Att ta en dusch i det tillståndet där du blir kall innan du går in och kall efteråt tar mycket energi. Själv duschar jag aldrig på morgonen utan kvällen då jag kan lägga mig sen) 

Vad gör du sen frågar kvinnan sin vän:
Hon tar bussen till jobbet.
Kvinnan tar ifrån henne 2 skedar.

( Att sitta på en buss med andra resenärer där de pratas runt omkring blir en massa intryck för hjärnan.. alla ljud, prat och rörelser påverkar en med fibro)

Vännen är sen på jobbet och kvinnan tar ifrån henne 5 skedar

(Åter igen massa intryck som tröttar it hjärnan plus ev spring och rörelser som gör kroppen trött. De sista timmarna på jobbet har man antagligen också fått fibrodimma som det kallas. Menas: att man tappar ord.. glömmer av vad du ska säga mitt i en mening. Kommer plötsligt inte ihåg din kollegas namn. Allt detta är inte permanent utan tillfälligt) 

Kvinnan säger: nu har du 3 teskedar kvar. Använd den väl!! Men eftersom du antagligen måste ta bussen hem så ryker 2 till och du har en sked kvar. Tänk dig niga för hur du vill använda den!!

Menas: efter du tappat alla skedar kommer du inte ha någon energi kvar till nått mer den dagen och antagligen värker din kropp och du kommer att sova sämre nästa natt så dina teskedar kommer att minska tills du har tillfälle att vila dig. Den dagen kommer du antagligen vila dig bort.. du kommer inte orka va social eller göra nått ansträngande.